Návod na výrobu domácího másla

Pokud vám také zůstává rozum stát nad cenou jedné kostky másla v obchodech, vyrobte si ho jednoduše v pohodlí domova. Rychle a snadno za 15 minut.

Jaké jsou potřeba suroviny na výrobu másla? Smetana.

Na výrobu budete na to potřebovat:

  • 2 kelímky 33% smetany ke šlehání
  • nádobu na mixování
  • ruční mixér
  • prkénko

Zde je postup na výrobu domácího másla, poste se do toho, vyzkoušejte to, až másla opět nepřiměřeně zdraží, mohlo by se to hodit 

wink
  • Facebook
  • Twitter

Postup

1) Smetanu chvilku před výrobou másla vytáhněte z lednice, aby měla teplotu kolem 10°C.

2) Oba kelímky smetany nalijeme do vhodné nádoby a ručním mixérem začněte šlehat.

3) Zhruba po minutě šlehání se začne tvořit šlehačka.

4) Po pár dalších minutách šlehání se šlehačka začne srážet a začne se vylučovat podmáslí.

5) Podmáslí z nádoby postupně odlévejte (můžete si ho uchovat a vypít).

6) V momentě, kdy se vám bude zdát, že je vysrážené máslo dostatečně hutné, vyklopte ho a zbytek podmáslí slijte.

7) Máslo dejte na prkénko a hněťte ho pod proudem studené vody, aby se z něj vyloučil zbytek syrovátky. V ideálním případě by z másla měla vycházet pouze voda.

8) Máslo přendejte do vhodné dózy, máselničky nebo potravinové fólie a uchovávejte v lednici. Přidáním soli či bylinek si můžete vyrobit máslo ochucené.

V kuchyni a samozřejmě při výrobě domácího másla by se mohlo hodit:

Ruční mixéry

Ruční mixér vám pomůže s mixováním, šleháním i hnětením.

hodí pro přípravu šlehačky, různých krémů, těst či sněhu …

Potravinové dózy a misky

Jak vše v kuchyni uložit? A náví uložit vkusně, prakticky a hlavně přehledně? Použijte dózy a misky Tescoma. Oblíbené dózy umožní stylové skladování bylinek, másla, mouky i těstovin a ochrání je před nečistotami, vlhkostí a hmyzem.